недеља, 6. април 2014.

Nedeljni rucak

Svakoga muci "sta danas spremati za rucak"? Evo nekoliko predloga..

                                     Zelena sarmica



Sastojci:

  • zelje ili blitva
  • mleveno meso
  • pirinac                                        
  • crni i beli luk
  • so
  • biber
  • persun

Priprema:

Listove ocistiti od tvrdih peteljki, oprati i popariti vrelom vodom. Meso i luk isprziti, dodati prokuvan pirinac i zacine (vegeta, zacin C, so, biber, persun).Uvijati male sarmice i redjati u serpu. Naliti mlakom vodom da ogrezne (samo pokrije sarmice, ne mnogo naliti vodom). Kuvati na tihoj vatri oko pola sata. Zaprziti uljem i kasikom brasna. Sluziti uz kiselo mleko ili pavlaku.




                                   Telece rolnice



Sastojci:

  • Telece snicle
  • slanina
  • sargarepa
  • kiseli krastavcici
  • zacini

Priprema:

Telece snicle istuci tuckom za meso, posuti vegetom i biberom i na svaku staviti komadic slanine, barenu sargarepu i kiseli krastavcic. Odreske urolaj i pricvrsti cackalicom. Uvaljati u brasno i prziti poklopljne, stalno ih okrecici. Kada omeksaju, izvaditi i u masnoci dodati nekoliko kasika vode, prokuvati i preliti preko przenih rolnica. Sluziti uz mladi bareni krompir, zelenu salatu i casu belog vina. ♥




                                  Pile na "brodet"




Sastojci:

  • jedno vece pile
  • casica vinjaka ili konjaka
  • casa belog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • cen belog luka
  • 1-2 paradajza
  • persun!

Priprema:

Pile iseci na komade, posoli vegetom i preliti vinjakom, pa ostaviti pola sata da odstoji, povremeno okrecuci parcice, da bi se ravnomerno marinirali. Na ulju isprziti luk, dodati belo vino, cen belog luka, paradajz i mariniranu piletinu. Krckati na tihoj vatri, povremeno zalivajuci toplom vodom. 
Sluziti uz barenu testeninu ili krompir, grasak, bilo koje bareno povrce.Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар