среда, 23. април 2014.

Tiramisu

Tiramisu je poslastica iz Italije, veoma kremasta. Njen naziv u bukvalnom smislu bi znacio "pokupi me" ili "podji sa mnom", ali ga je lepse prevesti kao "ucini me srecnom/srecnim". Cesto se nalazi na italijanskim trpezama. Ono sto je veoma vazno jeste da jaja moraju biti sveza, jer se krem ne kuva. Sluzi se uz espresso :) 


 Sastojci:

  • 200 ml kuvane kafe
  • 40 ml konjaka ili vinjaka
  • 4 zumanca
  • 100 g secera
  • vanila
  • 500 g sira "mascarpone" (ili obican svapski sir sa 20 % masti ili krem sir iz Kuca)
  • 150 g piskota
  • 2 kasike belog vina
  • kakao za dekoraciju

Priprema:

Izmesati kafu i konjak. Zumanca i secer penasto umtiti i u njih staviti vanilu. U sir takodje staviti vanilu i dodavati u zumanca kasiku po kasiku. U masu umesati i vino. Pravougaoni kalup obloziti piskotama, koje ste natopili kuvanom kafom sa konjakom. Odozgo staviti krem od sira i zumanaca, lepo poravnjati pa staviti drugi red keksa. Tako naizmenicno dok ne potrosite materijal. Tiramisu pokriti folijom, ostaviti u frizideru da se hladi-oko 3h, a zatim ga posuti kakaom i uzivati. Prijatno! ♥


Нема коментара:

Постави коментар