Tiramisu je poslastica iz Italije, veoma kremasta. Njen naziv u bukvalnom smislu bi znacio "pokupi me" ili "podji sa mnom", ali ga je lepse prevesti kao "ucini me srecnom/srecnim". Cesto se nalazi na italijanskim trpezama. Ono sto je veoma vazno jeste da jaja moraju biti sveza, jer se krem ne kuva. Sluzi se uz espresso :)
Sastojci:
- 200 ml kuvane kafe
- 40 ml konjaka ili vinjaka
- 4 zumanca
- 100 g secera
- vanila
- 500 g sira "mascarpone" (ili obican svapski sir sa 20 % masti ili krem sir iz Kuca)
- 150 g piskota
- 2 kasike belog vina
- kakao za dekoraciju
Priprema:
Izmesati kafu i konjak. Zumanca i secer penasto umtiti i u njih staviti vanilu. U sir takodje staviti vanilu i dodavati u zumanca kasiku po kasiku. U masu umesati i vino. Pravougaoni kalup obloziti piskotama, koje ste natopili kuvanom kafom sa konjakom. Odozgo staviti krem od sira i zumanaca, lepo poravnjati pa staviti drugi red keksa. Tako naizmenicno dok ne potrosite materijal. Tiramisu pokriti folijom, ostaviti u frizideru da se hladi-oko 3h, a zatim ga posuti kakaom i uzivati. Prijatno! ♥
Нема коментара:
Постави коментар