четвртак, 24. април 2014.

Pastiera Napoletana

Ova posebna poslastica mediterana nastala je iz legende o sireni Partenope, koja je odusevljavala ljude svojim predivnim glasom, pa su je oni nagradjivali onim sto su smatrali svojim blagom: zito, secer, brasno, ricotta sirom, jajima, likerom od pomorandze i zacinima. Ova poslastica je simbol plodnosti i zivota. :)

Sastojci za testo:

  • 150 g putera
  • 3 zumanca
  • 300 g brasna
  • so

Sastojci za fil:

  • 300 g ricotta sira
  • 5 zumanaca
  • 8 belanaca
  • 200 g secera
  • 150 g kandiranog voca (grozdjice, limun, pomorandza)
  • 50 ml likera od pomorandze pomesanog sa sokom od pomorandze
  • 200 g skuvanog zita (u 500 ml mleka pomesanog sa vanilom i koricom od pomorandze)

Priprema testa:

Puter i brasno razmrviti, dodati zumanca i prstohvat soli i zamesiti sipkavo testo. Uviti ga u samolepljivu foliju i ostaviti ga malo u frizideru.

Priprema fila:

Umutiti zumanca sa secerom, dodati skuvano zito, sir, kandirano seckano voce, zacine i lagano umesati sneg od belanaca koji ste cvrsto umutili. 
Testo razvaljati u okrugli kalup, koji ste podmazali puterom, odozgo sipati fil, pa ivice testa blago vratiti, kako biste dobili ivice. Odozgo staviti trake od preostalog testa, treba da sara bude ukoso. Pomazati ih jajetom i ispecite. Prijatno! ♥





Нема коментара:

Постави коментар