петак, 18. април 2014.

Esterhazi torta

Torta Esterhazi je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana danasnjeg se vodi sudski spor između Beca i Budimpeste oko toga cija je „licenca“ za tortu. Recept je zauvek ostao tajna, pa svako ima svoju verziju dodajuci ili oduzimajuci nesto od tek naslucenih sastojaka.


Sastojci za koru:

  • 14 belanaca
  • 300 g secera
  • 2 vanile
  • 250 g izmrvljenog lesnika
  • 7 kasika brasna

Priprema za koru:

Umutiti belanca sa secerom i vanilom. U ovu masu dodati lesnik i brasno.Peci najmanje tri kore, na tihoj vatri, vise susiti. 

Sastojci za fil:

  • 14 zumanaca
  • 250 g secera                                
  • 3 vanile
  • 300 g putera
  • 250 g mlevenih lesnika
  • dzem od kajsije

Priprema fila:

Zumanca sa secerom i vanilom skuvati na pari. Umutiti puter i sa lesnicima sjediniti i filovati tortu.
Na poslednju koru namazati dzem od kajsija, pa odozgo fondan.

Sastojci za fondan:

  • 250 g secera u prahu
  • limunov sok
  • kasika vode
  • kasika putera
  • 100 g cokolade

Fondan:

250 g secera u prahu pomesati sa limunovim sokom, kasikom putera i pola kasike vode. Premazati tortu.
Poznatu saru koja krasi ovu tortu pravimo tako sto na belu masu stavljamo otopljenu cokoladu, tj stavljaju se tackice jedna ispod druge, razmak da bude oko 1 cm i iz svake cokoladne tackice cackalicom pravimo krila. Mrvljene lesnike posuti po donjoj strani torte, a ne po beloj cokoladnoj glazuri. Prijatno! ♥ ♥ ♥


Нема коментара:

Постави коментар