четвртак, 17. април 2014.

Sarlota-Malakov torta

Ova torta, nalik na "tvrdjavu", poklonjena je francuskom generalu Pelisjeu 1855 godine, za vreme Krimskog rata kada je osvojio tvrdjavu Malakov. ♥


Sastojci:

  • 2 paketa piskota
  • 500 ml mleka
  • 4 jaja
  • 350 g secera
  • 250 g putera
  • 250 g cokolade
  • kasicica nes kafe
  • 250 g propecenog samlevenog lesnika
  • vanila
  • 2 kesice slag pene

Priprema:

Okrugli kalup od 3 litra (moze serpa) obloziti aluminijumskom folijom tako da predje preko ivica posude. Piskote ovlaz potopiti u hladno mleko, redjati po dnu serpe i sa strane uspravno. Sipati fil i staviti preko novi u frizider, a sutra dan, uhvatiti za aluminijumsku foliju i polako izvaditi iz kalupa (serpe). 

Fil:

Secer i soljicu vode uspinovati gusto kao med. Odvojeno umutiti 4 belanceta u cvrst sneg, pa dodati u tankom mlazu vreo secerni sirup, neprestano muteci-da se dobije cvrsta masa. Odvojeno umutiti puter sa zumancima, istopljenu cokoladu i kasicicu nes kafe i samlevene propecene lesnike. Sve dobro izmesati i sipati preko piskota. 
Odozgo ukrasite rendanom cokoladom, cokoladnim mrvicama, slagom ili cime god zelite. 
Prijatno, verujem da ce vam se svideti! ♥ ♥ ♥

Нема коментара:

Постави коментар