петак, 9. мај 2014.

Santorini baklava


Sastojci:

  • 2 paketa smrznutog lisnatog testa
  • 250 g putera
  • 500 g oraha
  • 100 g prezle
  • 100 g secera
  • 1 kasicica cimeta
  • pola kasicice karanfilica

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti, puter rastopiti. Pleh velicine 30x30 cm i dubljine 10ak cm namazati rastopljenim puterom. Od lisnatog testa razvaljati oko 20 tankih kora, velicine pleha. Orahe samleti, pomesati sa prezlom, secerom i zacinima. U pleh sloziti 3 lista, svaki prethodno premazati puterom. Na kore staviti sloj fila, pa zatim 2 kore koje su namazane puterom, ponovo nadev i tako do kraja. Na vrhu treba da bude nekoliko namazanih kora. Isecite baklavu na kocke i pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Poslednju koru koju ste stavili na vrh baklave izbacite, jer ona sluzi da baklava ne zagori. Pecenu baklavu i prohladjenu preliti vrelim sirupom!

Sirup:

200 g secera sa 2.5 dl vode i 5 kasika meda kuvajte oko 10 minuta, zatim dodajte sok i koru od 1 limuna. Najbolje je da limun isecete na kolutove. Prokuvajte jos 2-3 minuta i prelijte baklavu. Najbolje je da baklava odstoji nekoliko dana.  Prijatno dragi moji! Uzivajte! ♥



Нема коментара:

Постави коментар