уторак, 10. јун 2014.

Americka pita od limuna


Sastojci za koru: (velicina tepsije 22cm)


  • 1.5 solja brasna
  • 1/4 kasicice soli
  • 1/3 solje maslaca ili margarina
  • 2-3 kasike vode

Sastojci za krem:

  • 1/4 solje secera
  • 1 solja vode
  • 1/4 solje gustina
  • 1 kasicica strugane kore od limuna
  • 1/2 solje soka od limuna
  • 2 jaja
  • 125 g punomasnog krem sira
  • slag za ukrasavanje

Priprema kore:

U brasno, pomesano sa solju, dodajte komadice putera i utrljate ih dlanovima sa brasnom. Poprskajte brasno vodom, mesajuci lako viljuskom da se sastojci lepo vezu. Po potrebi dodajte jos malo vode. Skupite testo u loptu i stavite na dasku posutu brasnom. Poprasite testo brasnom, rastanjite malo oklagijom-tako da predje rub tepsije oko 2 cm. Prenesite je u tepsiju, utapkajte, formirajte prstima ivicu i izbockajte viljuskom. Peceno teso izvadite i ohladite.

Priprema fila:

Razmutite gustin sa secerom, dodajte vodu, koru i sok od limuna, umucena zumanca, pa sve to prokuvajte na tihoj vatri-dok se masa ne zgusne. Pomerite krem sa vatre, ostavite da se ohladi. 
Za to vreme, ulupajte penu od belanaca, dodajte postepeno malo secera i mutite dok ne postane cvrsta.
Pomesajte sa sirom i nafilujte koru. Preko fila od sira stavite fil od limuna. Ukrasite slagom. 
Prijatno i uzivajte! ♥ :)

Нема коментара:

Постави коментар