Sastojci:
- 1 kg plavog patlidzana
- 2 glavice crnog luka
- 2 crvena paradajza
- 1 stabljika celera
- 100 g crnih maslina
- 50 g kapra iz sirceta
- 2 dl maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Celer isecite na stapice, blansirajte ga par minuta u kljucaloj vodi, ocedite ga i stavite na upijajuci papir. Plave patlidzane isecite na kolutove, ali ih ne ljustite. Zagrejte ulje i na njemu isprzite kolutove patlidzana i celer. Dinstajte otklopljeno oko 30 minuta. Povremeno okrecite povrce. Za to vreme, oljustite crveni paradajz i njega posolite, pobiberite i sa jedno dve kasike ulja kuvajte oko 20 minuta, da bi isparila tecnost.
Sada, isprzite crni luk, koji ste isekli na tanka rebarca i dodajte ga plavom patlidzanu. Maslinama izvadite kostice, ukoliko ih imaju, i zajedno sa crvenim paradajzom dodajte plavom patlidzanu. Smanjite vatru, ubacite kapre i sve krckajte dok sva tecnost ne ispari. Tek tada, skinite sa vatre i ostavite da se hladi. Ovo jelo se sluzi hladno, a sa nekoliko incuna iz ulja koje dodajte u poslednjem trenutku, bice jos ukusnije, kao predjelo. Mozete ga posluziti na parcetu pecenog hleba, moze biti samostalno jelo-bez mesa ili kao prilog. Prijatno i uzivajte! :) ♥
Нема коментара:
Постави коментар