среда, 2. јул 2014.

Sicilijanska kaponata


Sastojci:

  • 1 kg plavog patlidzana
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 crvena paradajza
  • 1 stabljika celera
  • 100 g crnih maslina
  • 50 g kapra iz sirceta
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:

Celer isecite na stapice, blansirajte ga par minuta u kljucaloj vodi, ocedite ga i stavite na upijajuci papir. Plave patlidzane isecite na kolutove, ali ih ne ljustite. Zagrejte ulje i na njemu isprzite kolutove patlidzana i celer. Dinstajte otklopljeno oko 30 minuta. Povremeno okrecite povrce. Za to vreme, oljustite crveni paradajz i njega posolite, pobiberite i sa jedno dve kasike ulja kuvajte oko 20 minuta, da bi isparila tecnost. 
Sada, isprzite crni luk, koji ste isekli na tanka rebarca i dodajte ga plavom patlidzanu. Maslinama izvadite kostice, ukoliko ih imaju, i zajedno sa crvenim paradajzom dodajte plavom patlidzanu. Smanjite vatru, ubacite kapre i sve krckajte dok sva tecnost ne ispari. Tek tada, skinite sa vatre i ostavite da se hladi. Ovo jelo se sluzi hladno, a sa nekoliko incuna iz ulja koje dodajte u poslednjem trenutku, bice jos ukusnije, kao predjelo. Mozete ga posluziti na parcetu pecenog hleba, moze biti samostalno jelo-bez mesa ili kao prilog. Prijatno i uzivajte! :) ♥


Нема коментара:

Постави коментар