понедељак, 11. август 2014.

Baklava sa pistacima

Sastojci:

  • 1 kg kora za baklavu
  • 500 g mlevenih pistacija
  • 4 soljice prezle ili griza
  • 4 soljice secera
  • 200 g putera

Sastojci za zaliv:

  • 1 kg secera
  • 1 litar i 250 ml vode
  • 2 limuna

Priprema:

Mlevene pistace, secer i prezlu izmesajte.
Na laganoj temperaturi otopite puter i ostavite da se slegne beli talog. Pocnite slagati kore sa polaganjem 3 kore-pa smesu, dve kore-pa smesu i na kraju opet tri kore. Izmedju svake kore malo zalijte putera. Isecite sirovu baklavu i izmedju zareza stavite puter, pazeci da ne stavite beli talog. Nakon toga pokriti jos jednom korom koju posle pecenja bacite, sluzi da baklava ne zagori. Peci na niskoj temperaturi od 150 stepeni, dok ne dobije lepu boju i kada prodrmate pleh baklava pocinje da se pomera- "igra". :)
Zalijte vrucim serbetom-zalivom: secer i vodu kuvati 10ak minuta, pa onda dodati limune i dalje kuvati do gustine redjeg sirupa.Hladnu baklavu prelijte vrucim zalivom.
Prijatno slatki moji! ♥

Нема коментара:

Постави коментар